Foreldremøte om Sunt Hjem

March 22, 2012

På tirsdag var jeg på foreldremøte i barnehaven til sønnen min. Det var satt opp et foredrag av en av de som driver Sunt Hjem. (sunthjem.no). Dette var satt opp som et møte om barn og ernæring. For å være helt ærlig hadde jeg sett for meg et møte med fokus på barns ernæringsbehov, hva de ikke skal ha så mye av og hva de derimot bør ha mye av. Forslag til sunne matpakker, frokoster, middager som dekker familiens yngste medlemmers behov. Fokus på møtet var derimot hva vi ikke skal ha i oss (“vi” som i alle). Dette dreide seg selvsagt om karbohydrater, diverse fettyper, hvitt mel, hvit ris, hvit pasta, etc. Sånn sett ikke noe nytt. Hun som holdt kurset (de er flere som holder tilsvarende kurs/foredrag og fordi jeg ikke nevner hvilken barnehave HC går i, vil jeg heller ikke nevne hennes navn.) baserte store deler av dette på egen synsing, noe hun var åpen om. En god del tid gikk også med til egen reklame av firmaet.

Jeg stiller kanskje i den mer kresne lyttergruppen, fordi jeg lager all mat fra bunn, sender med barna sunne og varierte matpakker og er bevisst hva jeg handler i butikken. De som ikke har tid/bevissthet rundt dette, fikk sikkert mye mer ut av det. Og når det er sagt – foredragsholder var både flink og blid og vi fikk flere gode innspill! Jeg tok mye notater under møtet, og her er det jeg tenker å dele med dere:

Matglede. Foredragsholder hadde fokus på matglede! Her sier jeg bare AMEN! Matglede er utrolig viktig for alle. Det skal være hyggelig å spise, det skal være noe vi koser oss med – ikke noe vi må gjøre for å overleve. Hun snakket også omm viktigheten av å være gode rollemodeller for barna våre. Er du f.eks på slankekur, hvor sunt er det for datter på 13 år  å få den ene middagen etter den andre proppet full med slankeideer? Og hvor hyggelig er det for barna og middagen blir brukt til at foreldrene bare snakker om jobben, og ikke med barna? Tipsene hun ga (som jeg stolt kan proklamere at vi følger dalig) var som følger:

  • tenn stearinlys
  • alle sammen skal sitte ned
  • demp/skru av musikk. Skru av tv
  • la alle komme til orde og fortelle om dagen sin
  • bruk god tid, kos dere rundt bordet, ikke bare “ét”
  • sitt ned rundt spisebordet, brødskive på kjekkenbenken er ikke, og vil aldri bli, en middag

Bevissthet rundt maten. Vet vi hva vi spiser? Hun snakket om viktigheten rundt et bevisst forhold til maten vår og hvor den kommer fra. Vi har alle et globalt samfunnsansvar. Hun var opptatt av økologisk mat og dyrevelferd. Nå har det jo seg sånn at økologisk mat desverre er veldig dyrt, så alle kan ikke kjøpe den. Det alle derimot kan er å være mer bevisste på hva vi putter i munnen. Visste du f.eks at vi spiste 24.000 tonn Grandiosa i 2006?! Og at “pizzakjøttet”, som på forsiden heter “skinke”, består av storfe, hest, gris, m.m.? Skinke er foresten kunn grisens bakpart, så at det at det er skinke på den er bare løgn. Nå er det jo ikke lenge siden det var et stort oppslag om matsminke, om billige sorte oliven som det viser seg at egentlig er grønne(!) oliven lagt på lut(!) for å bli svarte.. Det koster lite å være mer bevisst. En av tingene hun sa var at hun skulle ønske Norge ville begynne å lage mat med kniv, og ikke med saks! Det er så godt sagt! En enkel bevistgjøring er å legge bort saks og ferdigposer og heller lage mat fra bunn av. Da vet du med en gang hva du spiser:)

Hel og ren mat var også noe hun snakket om, dette handler jo i stor grad om å unngå halvfabrikata, men å holde deg til rene produkter som du selv lager maten av.

Karbohydrater var det selvsagt stor fokus på nå i disse lavkarbodager. En av de tingene hun sa som jeg synes er interessant er at lavkarbodietter faktisk ikke egner seg til friske mennesker… Dette er en diett du skal gå på hvis du har en helsetilstand som indikerer så å si karbofritt kosthold. Det vi derimot skal spise når vi er friske er karboredusert. Det betyr kort og gått å kutte ned på karbohydratene. Bruk grov pasta og ris i stedenfor hvit, bak brød med mye nøtter, frø, spelt i stedenfor loff og unngå hvitt rafinert sukker så langt det lar seg gjøre. Hun anbafalte å bruke Sukrin i stedenfor. Har dere prøvd det? Jeg tenkte å prøve! 🙂 Hun hadde fokus på å bruke sunt vett rett og slett, tenk deg om før du bruker matvarer med mye sukker.

Barnas matpakker kom hun også inn på. Dette var vi nok veldig glade for, for vi var der jo for å lære mer om hva barna skal ha! Våre barn pleier å få med seg knekkebrød eller grovt brød, yoghurt, smoothie, gulerøtter og agurker i stenger, cherrytomater, litt druer, eplebåter etc. Så varierer vi fra dag til dag. Middagsrester er også populært hos våre barn! Det hun derimot sa som fikk meg til å tenke litt er dette med yoghurt… Det er sinnsvakt mye sukker i yoghyrt med smak!! I en God Morgen yoghurt er det f.eks 21 sukkerbiter!!!! Et av våre barn er laktoseintolerang, det betyr at om det skal en yoghurt i den matpakken må det bli soyayoghyrt. Tine har kommet med masse fine laktosefrie produkter, deriblant naturellyoghurt. Men det finnes ikke i små-yoghurtene, da må vi over på soya. Dette er det også masse sukker i, så rådet vi fikk alle sammen var å bare bruke naturellyoghurt, og heller tilsette bær og frukt. Så nå skal våre barn få med seg naturellyoghurt i en boks med friske bær i:) Hva spiser deres barn i matpakken? Tips tas i mot med takk!

Som sagt var foredraget litt så som så, med mye reklame for Sunt Hjem. Sunt Hjem tilbyr kurs og veilednig. De kan komme hjem til deg og gå igjennom kjøleskapet for å luke ut det som ikke er sunt, hjelpe deg å handle og skreddersy menyer og lignende. Det virket som et seriøst foretak, men med litt stive priser. De som er interessert kan sjekke det ut selv på hjemmesiden deres.

Men alle hobbykokker der ute, husk på to stikkord:

Matglede og at vi skal lage mat med kniv og ikke med saks!!

 

1 Comments to “Foreldremøte om Sunt Hjem”

  1. cecilie says:

    Dette med at det er en del sukker i yoghurt er helt riktig. Men; barn i aktivitet trenger faktisk en del sukker, også.. Den nye utgaven av Litago, som heter Sprell, inneholder kun naturlige ingredienser og er faktisk ikke av ”værstingene” når det gjelder barneyoughurt med smak. Selvsagt er naturell som tilsettes smak sunnere, men mange barn liker ikke dette…

Leave a Reply