Brødbaking; slik vi gjør det i familien vår..

October 6, 2011

Jeg er stolt av brødene mine. Eller “Brøda”, som dere sier utenfor Ullern.

Jeg har brød mange misunner meg, de er store og luftige, blir likt av de fleste og smaker himmelske. Nå er det ikke akkurat slik at jeg står på gaten og tilbyr folk en smaksprøve, men jeg har skjeldent fått negative tilbakemeldinger.

De består selvsagt av nøkkelhullsmerkede ingredienser, nedbrytbare i miljøet og eu-godkjente. Jeg jukser litt (en god del vil noen påstå), innrømmer det; det er litt hevemiddel i de. Men om ikke ville de jo vært paddeflate! Og det er jo ikke så populært… Altså, flatbrød og små rundstykker og sånt er supert altså, men når det kommer til brød er det fint med litt volum!

De blir som sagt tatt godt i mot. Vennene mine kommer gjerne over for å få seg litt, kidsa i barnehaven missunner DonHC at han har en sånn mamma som fikser sånt og samboeren; vel, han kommer vel gallopperende for å smake når han leser dette. Han mener selv at han har en sånn passe serøs jobb, så utelater navnet hans. Men han kaller meg tidvis for Kid/Kiddo; så i ekte Sex and the City stil så kan vi jo herved kalle han MrBig. MrBig liker altså brødene mine. Lurer på om han skryter av dem til gutta?

Men ja – disse brødene… Har flere oppskrifter jeg bruker, ja altså – snakker om brød her?! Med mel og sånt.. Altså… Ja… Jeg baker som regel et par halvgrove brød. De passer bra til det meste, og er næringsrike. Om sommeren er det godt med loff om man skal ha reker eller lignende; men det kan vi ta en annen gang.

Mine halvgrove brød, bakt med kjærlighet:

50 gr smør eller margarin, 6 dl melk/vann, 50 gr gjær, 2 dl grovt rugmelm, 5 dl sammalt rugmel, ca 9 dl hvetemel,  2 ss lys sirup, 2 ts salt.

Smelt smøret og tilsett så melken. Blandingen skal kjøles ned til den blir lunken. Bland allt det tørre sammen, bland så inn melke-blandingen og tilslutt sirup. Jeg bruker kjøkkenmaskin og bruker ca 5 min på å elte sammen ingrediensene. Når alt er eltet dekker du bollen med plast (et godt tips er å ta med seg dusjhettepakkene man får på hoteller. Ha en på kjøkkenet som du bruker over bakeboller (ikke på hodet). Da slipper du styret med plastfolie). Sett deigen på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse. Ca 40 min.

Ta så deigen ut på melet benkeplate og elt i litt mer mel til den er blank og fin og slipper platen. Smør to brødformer og dryss i litt mel. Form to emner av deigen og legg i hver form. La brødene etterheve i ca 45 min. Stekes nederst i ovnen på 220c i rundt 50 min.

Blir dine like fine som mine?;)

Leave a Reply