10 tips for førjulstiden!

November 2, 2015

Vi er allerede et par dager inn i november, julen nærmer seg, men ute skinner solen og mange av oss kjenner ikke noe på julen ennå. Ikke jeg heller. Men jeg vet, at når julefølelsen først kommer snikende, så kommer også den snikende følelsen av alt for mange punkter på to-do-listen, for mange avtaler i kalenderen, for liten tid til å “bare være”, ingen frie kvelder til å spontant slenge bena på bordet med barna og se en gammel DVD med Reisen til Julestjernen og spise billige kjøpepepperkaker (barna maser alltid og disse når vi er i butikken, i år skal jeg gi etter…). Jeg vet også at med tre barn i hus, to er særkullsbarn, men med forskjellig samværsbrøk hjemme hos oss, så betyr det at det om 28 dager skal være ferdig 3 kalendere, med tilsammen 41 gaver, fordelt på forskjellige dager, men synket opp sånn at de får den samme aktiviteten (f.eks bake pepperkaker) på den samme dagen, og gjerne de kule selvlysende vantene også på samme fredagsmorgen. Puh! Starter jeg med å pakke inn og nummere og holde styr på hvem/hva/hvor 30. november, så blir det ikke hyggelig. Da sitter jeg bare i sofaen med et vell av gråpapir og tusj for å nummere i tre forskjellige farger og banner over de bortskjemte barna og over meg selv, som gidder dette år etter år. Sånn vil jeg ikke ha det! I det heletatt vil jeg ha minst mulig stress rundt julehøytiden, og har derfor laget denne listen på ti punkter – både til meg selv og til dere!

 

 1. Har du planer om å lage hjemmelaget julekalender – start nå! Ha som mål og ha den klar senest 27. november
 2. Blir det julekort i år? Med bilde? Da må du sende bestillingen denne uken! Å bestille og å få de tar jo ingen tid, men å skrive…. Det tar tid å skrive julekort! Hvem skal få i år? Har jeg adressen? Husk også at de må være postet før 16. desember, ellers garanterer ikke posten at de kommer frem i tide
 3. Skal du lage pakkekalender, så dropp minst en tredjedel av gavene og ha aktiviteter i stedenfor. Det trenger ikke være så ambisiøse ting! Skrive ønskeliste, gå på loftet etter julepynten, kjøpe juletre, bake pepperkaker (gjerne med deig fra IKEA), etc. Dette sparer deg for mye innpakning, det sparer ungene for mye (la oss være ærlige her) skrot og det blir mye hyggeligere for alle. Alle vil jo aller helst være sammen!
 4. Første søndag i adventstiden er 29 november, hva med å benytte den helgen til en del juleforberedelser? Pynte opp hjemme, henge kransen på døren og kanskje ta første runde med pepperkaker med barna? Da har du allerede fått gjort en hel del, før desember i det heletatt er i gang!
 5. Planlegger du å gå ut å spise med vennene dine? Eller å invitere dem hjem på ost og vin? Gjør det nå i november, eller utsett til januar! Alle er så opptatt i desember, og å ha noe ekstra koselig å glede seg til i den mørke og kalde starten på året er slettes ikke dumt!
 6. Skriv en ønskeliste, og få tak i din families/venners ønskeliste også. For det første så har de fleste så mye, at om vi ønsker oss noe er det gjerne mer spesifikt enn “bøker”. Å skrive ned hva de forskjellige i familien ønsker seg, sparer deg både for tid og penger når du skal ut å handle. Da vet du hva du skal ha, hvor mye du har tenkt å bruke og det er enkelt å sette opp et budsjett
 7. Set opp budsjett, både for mat og gaver
 8. Dropp “julevasken”. Altså for all del, ha det rent til jul, men ikke så rent som mormor hadde det. Det er ikke verdt det. Ikke om du uken etter har tenkt å fette ned hele kjøkkenet ditt med stekeos fra ribbe, krumkaker, pinnekjøtt og alt annet du lager til jul, samt ha ørten gjester ut og inn med bunadsko på bena. Vask det rent og pent som du pleier, og ta den grundige rengjøringen på nyåret!
 9. Handle julegavene dine på et kjøpesenter. Jepp, det er dødskoselig og gå å handle i handlegaten når mørket er falt, sneen daler og alle julelysene er tent, men det er et mareritt rent logistikkmessig. For det første blir du kald på bena, så blir du svett hver gang du går inn i en butikk med alt yttertøyet på (og nei, det kan ikke tas av for hver gang når du har hendene fulle av poser), og så blir du kald med en gang du går ut igjen. Handle på et kjøpesenter, og når du først har kommet deg dit så anbefaler jeg følgende:
  • Skaff barnevakt eller dra når barna er i barnehagen/skolen
  • De fleste kjøpesenter har 2-3 timers gratis parkering. Ofte tar det lenger tid å handle, så sett på alarm på telefonen din så du husker å gå å legge på penger og få ny lapp, før du får bot
  • Legg igjen jakken i bilen. Det er kaldt i parkeringshuset, men varmt inne. Det blir mer enn nok å bære på!
  • Start med å kjøpe en kaffe og ta med deg, det er bare i starten du har hender til å bære og drikke den, og du kan like gjerne starte ut med lit høyt blodsukker og litt ekstra koffein!
  • Ha med deg listen din over hvem som skal ha gave, og hva de ønsker seg. Stick to it!
  • Når du merker at du blir sulten, så går du i bilen med posene dine (legg gjerne på ny lapp i ruten når du først er her), og så går du rett og spiser. Ikke vent!
  • Har du en mann som hater å shoppe, og i tillegg ikke liker romantiske komedier? Pick your fights! La ham bli hjemme, dra alene. Da har du goodwill til gode når du kommer hjem og er sliten = Love Actually og fotmassasje i sofaen på kvelden
  • Bli ferdig med julegaveshoppingen før 12 desember. Da er det mindre folk, og du har bedre tid til å fikse de “i siste liten gavene” det som regel blir på tampen uansett
  • Når du er ferdig med dette, sett av en ettermiddag til å gå å kose deg i byens handlegate 🙂
 10. Sett av tid allerede nå, til å bare være. Og dette må faktisk gjøres. Ikke tenkes. Blokk ut i kalenderen tidspunkter du skal ha fri! Fri til å se på julekalenderen på NRK med barna dine, tid til å lese bok på kvelden, til å ta et glass vin med mannen eller et bad alene. Blokker ut tid i kalenderen din. I dag!

 

ATxmasprozac

Håper denne listen kan være til hjelp og inspirasjon, så du og dine får en rolig og stressfri jule-og adventstid!

Leave a Reply