Kjøttfondue på Alle Hjerters Dag!

February 15, 2012

Så var den her i går, den store valentinsdagen! Dagen som nå har festet seg i det norske samfunnet og som ikke lenger blir sett på som “amerikansk tøv”. Denne dagen merker jeg alltid at jeg blir litt ertelysten, for det er så interessant å se på alle disse bitre menneskene som kommer ut av den lille bitre hulen sin.. Det er to typer bittre valentinsmennesker; de som sier “stakkars ensome meg” og de som sier” til helvete med den teite dagen”. Personlig tror jeg de minimerer sjansene sine til å noen gang forbinde dagen med noe hyggelig, når de tar på seg bitter-hatten. De som derimot gleder meg – det er alle de som med et smil om munnen velger å gjøre noe ekstra for den man er glad i! Herlig! Det trenger jo selvsagt ikke være et krav om at det er kjæresten din, men en venn eller en venninne?

 

Jeg er i det minste svært positiv til slike dager! Da får jeg nemlig ekstra oppmerksomhet og det er jeg jo en sucker for. De som sier de ikke liker oppmerksomhet lyver. Dermed basta! Og jeg – jeg fikk masse oppmerksomhet! Nydelige blomster og lekre grytekluter fra Lexington:-)

Og min kjære – han fikk tusen (ehm.. kremt..) kyss, fine blomster og et veldig søtt skilt! Og alle disse tingene – de bleknet i forhold til samværet! Vi lagde nemlig deilig middag sammen (som oftest er det jeg som lager mens han ennå er på jobb), vi spiste i to timer og så på romantisk komedie og drakk nydelig vin! Denn typen Alle Hjerters Dag kan jeg virkelig like- der man tilbringer tid med de man har kjær.

Nå begynner jo dette å handle faretruende mye om mitt svulmende rosa hjerte… Hva var det jeg begynte på? Fondue ja! Dette er jo tross alt en MATprat-blogg, så vi får få litt matprat da:

Kjøttfondue

Kjøttfondue er en svært enkel rett. Fondue kommer egentlig fra områdene rundt og i Sveits. De vanligste typene fondue er Ostefondue (Smeltet ost hvor du har loffterninger i), Sjokoladefondue (smeltet sjokolade du dypper friske bær/frukter i) og Kjøttfondue. Vi spiser ofte fondue, og i går falt valget på Kjøttfondue. Dette er en rett bestående av flere ferske råvarer som alle sammen blir stekt i glovarm olje oppe i fonduegryten. Ergo så steker man sin egen mat ved bordet. Det er både sosialt og hyggelig og man kan virkelig steke nesten hva som helst! Tre ting er dog veldig viktig: Bruk en fonduegryte, bruk fondueolje (denne er det mer eller mindre null sjans for at antenner) og ha et lokk for hånden i tilfelle det tar fyr! Aldri hell vann på olje som brenner! Drueolje er fint å bruke. Vi kjøpte en drueolje som het Fondueolje på Meny:)

Dette trenger du:

  • 5 dl god fondueolje, gjerne av druer – det gir god smak til kjøttet uten å smaksette de andre tingene
  • Godt kjøtt i biter. Vi brukte kjøtt av storfe
  • Div marinader, BBQ f.eks
  • Hvitløk
  • Miniløk
  • Squash
  • Aubergine
  • Paprika
  • Minimais
  • Sjampinjonger
  • Cherrytomater
  • Smør
  • Baguetter
  • Alt annet du har lyst til å steke i oljen
Slik gjør du:
Begynn med å skjære opp og marinere kjøttet i f.eks BBQ-saus og finhakket hvitløk. La dette stå en time eller to. Så heller du oljen opp i fonduegryten og setter denne på kokeplaten og varm sakte opp. I mens skjærer du opp grønskakene i biter (relativt store, se bilde) og legger alt i skåler. Varm baguettene i ovnen og lag hvitløkssmør.
Når alt er klart dekker du bordet, tenner fondueflammen og setter gryten oppå. Stek det du vil i oljen til det er passe mørt, spis baguetter, drikk en god vin og nyt livet!  Og glem aldri at mat – det er nytelse!
God fornøyelse!

Leave a Reply