Påske-Bacalao fra Godfisk og Norges Sjømatråd

April 8, 2012

Som dere vet var jeg så heldig å få en pakke i posten fra Norges Sjømatråd og Godfisk! Denne inneholdt et hyggelig brev og en deilig pakke med klippfisk. Oppskrift på Påske-Bacalao fulgte også med. Veldig moro! Siden vi har vært bortreist i påsken har jeg ikke fått benyttet meg av gaven før i dag. For å være ærlig har jeg aldri laget Bacalao før, så dette var spennende! Og veldig enkelt viste det seg..:) Men beregn litt tid (og husk å vanne ut fisken kvelden før!)! Hva med å bruke denne tiden på familien din? Spille et spill sammen, dele et glass vin og bare sitte å prate?

Påske-Bacalao alla Godfisk (med Husmorens preg)

Dette trenger du til 6 personer (Det er en stor oppskrift, så benytt sjansen til å invitere venner eller familie!)

  • 1 kg renset klippfisk
  • 1 kg poteter (kokefaste)
  • 2 gule løk
  • 1 rød paprika (kan sløyfes)
  • 1,5 dl olivenolje
  • 0,5 rød chilli
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 1 boks tomatpure
  • 2 dl vann
  • sorte oliven

Slik gjør du

Begynn kvelden før med å legge klippfisken i vann. Det skal vanligvis holde med tolv timer, jeg hadde min i 16 timer, det ble perfekt! Det er ikke godt når det er alt for salt.

Start med å skrelle løk og poteter og dele de i skiver. skjær opp fisken i passe biter/terninger. Ha oljen i en stor gryte og varm den opp. I mens kan du hakke opp chilli, evt kutte paprika og blande inn vannet med tomatpureen.

Når oljen er varm har du i fisk, løk, poteter, chilli, (paprika) og tomater lagvis. Ha på lokk og la det hele småkoke i ca 1,5 timer. Ikke rør i gryten, bare rist litt på den i ny og ne. Dette er for å ungå at fisk og poteter detter fra hverandre og blir grøtete. Bacalaoen blir bare bedre av å stå en stund, så ikke vær redd for å bruke lang tid:)

Vi serverte vår med nystekte baguetter med smør og hadde sorte oliven på toppen. En god rødvin hører også med!

Det er så enkelt! Og så godt!

Litt fakta om bacalao, norsk klippfisk og Norges Sjømatråd/Godfisk

I mer enn 300 år har norsk klippfisk og bacalao vært den foretrukne påskematen i både Portugal og Brasil. Norges Sjømatråd, deres brukerside www.godfisk.no og Fannys Husmorskole synes nå det er på tide at vi nordmenn erobrer Bacalaoen og klippfisken vår! Klippfisken er en utrolig fin råvare, bacalao kan lages på utallige måter og denne Påske-Bacalaoen er virkelig lekker!

Norges Sjømatråd og Godfisk er store representanter på norsk fisk. Dette er seriøse aktører som akkurat som meg, ønsker å spre mest mulig matglede. www.godfisk.no er en fin nettside med gode oppskrifter. For de av dere som har iPad eller iPhone har Godfisk en app, den er å anbefale. Jeg lastet ned min i går, kjempebra!

Som sagt er Norges Sjømatråd og Godfisk interessert i å spre matglede og inspirasjon. De mener jeg, og min blogg, gjør det samme. Da jeg er enige i deres holdninger og selv er “ambasadør” for å spise mere fisk, så var det enkelt for meg å takke ja til dette tilbudet:)

Til Norges Sjømatråd – takk for tilliten og tilgi meg for at jeg har justert minimalt på oppskriften deres! (Jeg har lagt ved sorte oliven, brukte litt mer tomater, og i min Påske-Bacalao droppet jeg paprika).

  • Klippfisk er saltet og tørket fisk. Omtales gjerne som havets spekeskinke.
  • Navnet kommer av at man inntil 1600-tallet tørket fisken på klippene. Og Bacalhau er ganske enkelt det portugiskiske/brasilianske ordet for torsk:)
  • Klippfisken kan brukes på mange måter, både i bacalaoer med tomat, fritert, eller med bacon. Den er også ypperlig å ha med på tur, for den veier lite og metter mange.
  • Brasil er det landet i verden som spiser mest norsk klippfisk.
  • Klippfisken lages som regel av torsk som er en fettfattig fisk rik på proteiner og smak.

Husmoren gjør oppmerksom på at dette innlegget inneholder spesifik produktomtale av Norges Sjømatråd og Godfisk.

2 Comments to “Påske-Bacalao fra Godfisk og Norges Sjømatråd”

  1. K says:

    Har vært så heldig å være prøvekanin for denne varianten av bacalao.Dette er smaksmessig festmat. Fravær av chili er ikke noe savn for min gane, det gjør at grunnsmakene fra de andre ingrediensene kommer veldig godt frem, spesielt fisken, som må ha vært av ypperste kvalitet:-), og jeg er nokså kresen på fisk.
    Trenger man mer “chilisting” er jo det enkelt å ordne.Anbefales.

Leave a Reply