Hjemmelaget Pultost!

August 28, 2012

 

Nå er jeg tilbake fra en uke på støl på fjellet, har gjenerobret kjøkkenet og sitter i skrivende stund og koser meg med en kopp te og føler meg smart! Det er jo ikke så ofte, for som mannen min sier; det søte lille hodet mitt bør få hvile så mye som mulig 🙂 Elsk!

Men ja, altså jeg føler meg smart! Fikk ny kjole i går forresten, sinsykt fin! Og så fant jeg ut en ny måte å sette opp håret, sånn at det ser ut som jeg har brød i det, men det er det jo selvsagt ikke. Er relativt ung og tyngdekraften er på min side, så brøda mine rekker ikke rundt og opp i bakhodet. Takk Gud! Men ja! Smart var det jo som var stikkordet! Blir jo bare revet med av alt mulig annet, skal definitivt gå å hvile det søte hodet mitt etterpå… 🙂

Smart, for jeg tror nemlig at jeg har funnet opp tre nye pultoster! Uten ordelingsfeil..

Jeg var så heldig at jeg fikk med meg fire bokser a 160 gr med pultost som var naturell og klar for krydring med meg hjem fra stølen! Ble like glad for det som for kjolen, for da kunne jeg jo ekspirimentere med de! 😀

Jeg har brukt den ene til å lage den orginale pultosten med karve og salt, og så har jeg laget tre andre. En med te(!), en med appelsin-skall og en med chilli og fersk pepper. Er veldig spent på om det fungerer, det vet jeg ikke før om en ukes tid når den er ferdig-modnet. Når jeg var på fjellet fikk jeg smake den ferdige vanlige, og det må jeg inrømme at var rimelig kvalmende.. Så da smakte jeg heller på den som var gått ut på dato for to uker siden, og den var god den! Smakte som roquefort 😀 Så den jeg har laget med karve og salt har jeg tenkt å la stå lenger. Men de andre er jeg spente på hvordan smaker om en ukes tid:) Dette innlegge vil selvsagt bli fulgt opp, så dere får se resultatet.

For ordens skyld, den ferske pultosten som jeg hadde som utgangspunkt egner seg godt på kjeks! Smaker som philadelphia, men har annen konsistens. Kjempegodt!

Husmorens pultoster

Den orginale pultosten

Dette trenger du

  • 160 gr fersk pultost som har fått renne av seg i 2 dager etter oppvarming av melken (det er en relativt lang prossess, du må ha fersk kumelk som har surnet)
  • 2,5 ss karve
  • 1 ts maldon salt

Slik gjør du

Smuldre opp pultosten skikkelig og tilsett karve og salt. Bland dette godt og la det stå i en uke i rompemperatur med et klede over. Etter en uke er den ferdig og kan settes i kjøleskap. På dette tidspunktet synes ikke jeg den er spessielt god… Men etter ytterlige to uker i kjøleskap smaker den altså roquefort! 🙂

Pultost med chilli og pepper

Dette trenger du

  • 160 gr fersk pultost
  • 1 ss finhakket rød chilli
  • 1 ts fersk kvernet sort pepper

Slik gjør du

Hakk opp chilli og kvern pepper og bland dette godt med osten. La stå en uke i romtemperatur med klede over seg.

Pultost med appelsinskall

Dette trenger du

  • 160 gr fersk pultost
  • skallet av 1 appelsin

Slik gjør du

Vask og riv skallet av appelsinen, bland dette godt inn i osten. La stå i romtemperatur i en uke med klede over seg.

Pultost med grønn te med kremet rabarbra

Dette trenger du

  • 160 gr fersk pultost
  • 2 ss grønn te

Slik gjør du

Bland ost og te godt sammen og la stå i romtemperatur i en uke, dekket av et klede.

Om noen ønsker seg hele oppskriften på hvordan man lager pultosten, legg igjen en kommentar så skal jeg legge ut det også!

Innlegg fra selve stølsferien, konseptet og ysting av brun/gul ost kommer senere.

Ha en god dag! Nå går jeg å hviler 😉

2 Comments to “Hjemmelaget Pultost!”

  1. Hege says:

    høres kjempeflott ut å få være på støl en hel uke , heldig du er 🙂

    …vil veldig gjerne hvite hvordan denne osten lages 😉

Leave a Reply